FRI FRAKT ÖVER 450 KR - FRIA BYTEN & RETURER - GENERÖS BONUS

Nyheter och artiklar / Hårvård

Vatten – vän eller fiende för håret?

den 8 augusti 2015

Visste du att håret till 10-15 procent består av vatten? Då du vistas i solen är det lika viktigt att skydda håret som att skydda huden. Att tillföra fukt i ett uttorkat hår är ingen lätt sak. Vad har vattnet för inverkan på håret?

Drick tillräckligt med vatten, uppmanar man i samband med alla bantnings- och motionstips. Även för hårets välmående är det viktigt att vi dricker tillräckligt med vatten. Ett tunt och torrt hår lider ofta brist på vatten och fett. Tillräckligt med vatten och en sund kost har ett starkt samband med ett friskt och välvårdat hår.

Under heta sommardagar är risken stor att håret torkar ut. Fukten avdunstar i hettan både inne i hårstrået och på ytan. Avdunstningen inne i hårstrået sker då vi svettas och svettas gör vi ju ofta i hårbotten. Att hårstrået torkar ut på ytan förorsakas av att solen bränner ett oskyddat hår. Fukten som avdunstat måste ersättas både inifrån och utifrån. Drick tillräckligt med vatten utan kolsyra och vårda håret med effektivt återfuktande produkter. D3-vitamin stöder talgkörtlarnas normala verksamhet och upprätthåller fuktbalansen i hårbotten.

Vatten – bra eller dåligt?

Vilken betydelse har vattnet i samband med hårvård? Allt börjar med hårtvätten, där vattnet fungerar både som hårets vän och som dess fiende. Vi frågade hårexperten Annikki Hagros-Koski på finska HårAkademin.

-Att tvätta håret för ofta och att tvätta håret med för varmt vatten är de två vanligaste felen man gör i samband med hårtvätt. Låt det gå 3-4 dagar mellan varje hårtvätt och tvätta håret med ljummet eller svalt vatten. Skölj alltid bort balsamet med svalt eller kallt vatten. På så sätt tillsluts hårstråets fjällskikt. Det känns kanske svårt i början men man kan vänja håret vid längre perioder mellan hårtvättarna. Om håret schamponeras överdrivet ofta avlägsnas hårbottnens skyddande lager och den normala verksamheten rubbas.

Att tvätta håret med enbart vatten är heller inte att rekommendera. På så sätt höjs surhetgraden i hårbottnen och håret kan få en unken lukt, eftersom enbart vatten inte avlägsnar fett ur håret.

Kan man tvätta håret med regnvatten?

Vilken effekt har regnvatten på håret? Blir håret mjukare?
-Rent kranvatten har normalt pH 7, eller ett neutralt pH-värde. Vattnets pH-värde varierar dock i olika delar av landet och speciellt utomlands kan värdet vara ett annat. På vissa ställen i landet kan pH-värdet i kranvattnet överstiga 9. Regnvatten har ett pH-värde rejält under 6, vilket innebär en högre surhetsfaktor och därmed ett mjukare vatten. Hos en frisk människa är hårets och hudens pH-värde 4.7. Eftersom regnvatten har ett lägre pH-värde än kranvatten innebär det att hårets fjällskikt inte öppnas på samma sätt om man tvättar håret i regnvatten som om man tvättar det i kranvatten. Detta gör att håret känns mjukare efter en regnvattentvätt. Kranvattnet gör att håret känns grövre och tovigare eftersom fjällskiktet öppnats.

Om du väljer att tvätta håret i regnvatten ska du först kolla att vattnet är färskt. Om vattnet stått länge har bakteriehalten i vattnet ökat eftersom det ofta i regnvatten samlas skräp från tak och rännor. Vatten som stått länge kan irritera hårbotten och i värsta fall till och med förorsaka inflammationer.

Halten kalk och koppar varierar i kranvattnet

-Kalk är inte bra för hår och hårbotten. Att regelbundet tvätta håret i kalkrikt vatten gör håret skört och irriterar hårbotten. Om vattnet är kalkrikt rekommenderas regelbunden djuprengöring för hår och hårbotten. Eventuellt kan man även överväga att skaffa ett kalkfilter om man bor i områden med hög kalkhalt i vattnet, säger Annikki Hagros-Koski.

Koppar i kranvattnet gör att blont hår börjar skifta i grönt. Även i sådana fall har man nytta att djuprengöring. I simhallen ska du alltid skydda håret med en badmössa. Forskningen har inte visat att järnhaltigt vatten skulle vara till skada för håret.

Glöm aldrig balsam efter schamponeringen. Balsam gör att hårstråets fjällskikt stängs, vilket förhindrar att håret förlorar fukt och därmed torkar ut.

Vårdande Dermosil produkter

I Dermoshops sortiment hittar du ett brett urval hårvårdsprodukter i serien Scandinavian Hair Care. Schampo och hårbalsam för olika hårtyper som exempelvis för färgat hår och för tunt hår. I samma serie finns även stylingprodukter och värmeskydd för håret. I serien Hälsa hittar du kosttillskotten D-vitamin 25 µg (3577) och C-vitamin + zink (3576), som främjar hårets, skelettets och hudens välmående.

 

Relaterade produkter

Om Dermosil

Hudvård och kosmetik från Finland. I sortimentet hittar du trygga basprodukter för hela familjen, specialprodukter för känslig hud, trendig makeup, accessoarer, kosttillskott och rengöringsprodukter för hemmet. Dermosil säljs exklusivt via vår egen webbshop!