Fukt är a och o för en vacker makeup

När huden åldras gäller det att uppdatera sminkvanorna. Kosmetikexperten Nina Hemminki är professionell makeupartist och maskör och lyfter fram en sak då det gäller makeup för mogen hy.

Fukt, fukt och ännu en gång fukt! Huden måste vara i skick om man vill få till en vacker makeup. Också regelbunden rengöring är viktigt.
Nina HemminkiKosmetikexpert

Less is more

Nina påbörjar alltid en makeup från ögonen, vilket gör det enkelt att få bort eventuell ögonskugga som hamnat på kinderna, innan hon gör makeupbasen. Det finns skäl att minska på mängden smink med åldern och särskilt då det gäller ögonmakeup ska man minnas uttrycket “less is more”.

”Kajalstrecket bör göras tunt och endast på övre ögonlocket så att blicken inte blir för hård. Om du vill kan du göra en lätt skuggning på nedre ögonlocket med ögonskugga. Välj en mjuk nyans,” säger Nina.

Då en mascara appliceras snyggt och lätt framhävs ögonens öppenhet och blicken får ett lyft. För sminkning av ögonbrynen ger Nina en bra regel: en lätt nyans, med lätt hand. Nina föredrar aningen kantiga former som gör blicken stadig.

”Om ögonbrynets spets slutar för långt ner blir blicken lätt trött. Lämna ögonbrynen hellre aningen ofullständiga, räta ut linjen och framhäv ögonbrynslinjens övre kant.”

Ögonmakeup

Lätt och klar bas

Som bas bör man använda en fuktgivande primer för att ge huden fukt. Foundation för mogen hy får med fördel vara lätt, tunn och fuktgivande.

Rouge ger ansiktet liv och bör appliceras snarare på mitten än för långt åt sidan.

”När du ler lyfts kindbenen upp under ögonen. Rougets nyans framhäver också ögonens färg då du applicerar rouget på mitten av kinden,” tipsar Nina.

Om du vill forma ditt ansikte kan du göra en lätt contouring under kindbenet och käkbenet. Undvik ett för kantigt och hårt uttryck. Du kan ge ansiktet ljus med hjälp av en highlighter, men med måtta. Fixera makeupbasen lätt med puder och lystergivande setting spray.

Basmakeup

Låt läppstiftet utgöra en färgklick

Åldern modifierar läpparnas form och samtidigt försvinner läpparnas konturer gradvis. Grunda läppmakeupen med en läppenna som håller läppstiftet snyggt på plats.

”Ett lagom fuktgivande läppstift är ett bra val. Inte för matt och inte heller för kladdigt.”

Om du bestämmer dig för att framhäva ögonen i din makeup bör du låta läpparna vara diskreta. Om du däremot vill sticka ut med ett snyggt läppstift bör du tona ner ögonmakeupen. Det viktigaste är trots allt att makeupen får dig att känna dig självsäker.

Läppmakeup
Det ska vara roligt att sminka sig. Makeupens uppgift är att framhäva dina bästa sidor och samtidigt låta dig få vara dig själv. Kom ihåg att låta personligheten styra och använd sprakande färger om du vill!
Nina HemminkiKosmetikexpert

Kom ihåg!

• Se till att huden är tillräckligt återfuktad.
• Minska på mängden makeup.
• Undvik för mörk eller stark makeup framför allt i ögonmakeupen.
• Välj om du vill framhäva ögonen eller läpparna.